OVIDIU ALEXANDRU RAETCHI, presedintele FACIAS: Romania trebuie sa fie un aliat euro-atlantic de tip Bruxelles, nu unul de tip Saigon. Basescu va demisiona in decembrie (Ghimpele)


sursa: http://www.ghimpele.ro/stiri/2012/11/ovidiu-alexandru-raetchi-presedinte-facias-romania-trebuie-aliat-euro-atlantic-bruxelles-saigon-basescu-demisie-decembrie

La sfarsitul lunii octombrie, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor mpotriva Abuzurilor Statului si Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare au organizat la Bucuresti un curs de formare pentru ONG-uri din “Europa emergenta”: Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia. Tot acum, FACIAS a inaugurat la Bruxelles o euro-filiala, plecand de la ideea ca foarte multe dintre abuzurile impotriva cetatenilor romani trebuie sa fie transmise rapid si liderilor EU.

Ghimpele: FACIAS e cunoscuta in special pentru lupta interna cu masurile abuzive ale statului. De unde aceasta internationalizare a obiectivelor?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Nu mai poti face lucrurile suficient de bine pentru cetatenii romani ramanand inchis in Romania, mai ales intr-un moment in care multe decizii esentiale se muta la Bruxelles. Nu te poti baza acolo, la Bruxelles, de pilda, doar pe politicieni, pentru ca acestia tind sa-si limiteze activitatea la obiective de partid sau de imagine, ceea ce inseamna ca, la un moment dat, poti fi nereprezentat, insuficient reprezentat sau fals reprezentat. A se vedea cazul scenelor de Ilf si Petrov cu procurorii fugarind satenii cu Biblia pe portbagaj pentru votul anti-Basescu si cu satenii fugarindu-i pe procurori atunci cand aparea presa si se simteau protejati. Astfel de momente grave pentru o democratie nu s-au vazut suficient de clar la Bruxelles sau Washington, semn ca, undeva, o curea de transmisie politica nu functioneaza suficient de bine. Ori, in astfel de cazuri, societatea civila trebuie sa intervina, sa suplineasca disfunctia.

Are Romania o problema de imagine la nivel european sau international?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Da, categoric. Si cred ca ea e mai simplu de definit si de tratat decat pare. Problema Romaniei este deplasarea brusca, brutala, dinspre statutul de aliat euro-atlantic de tip Bruxelles – adica unul modern si respectabil – la statutul de aliat de tip Saigon, in care partenerii “grei” stiu ce e mai bine pentru tine, te dadacesc si iti arata ce e rezonabil sa crezi si sa faci. Marele vinovat pentru aceasta alunecare este Traian Basescu, artizanul politicii “licuriciului” si “suptului”. Cred, in plus, ca ambasadorul Gitenstein nu procedeaza suficient de cumpanit fata de Romania si fata de interesele Americii, asumandu-si prea accentuat un rol de “ambasador-jucator”: cand va lua distanta de mandatul sau din Romania, va intelege ca a fost subiectiv si ca a actionat ca un politician si ca un filosof politic de cariera, nu ca un diplomat. Cred, pe de alta parte, ca tot corpul diplomatic romanesc, de la Washington la Tel Aviv si de la Moscova la Dubai, a simtit aceste excese si si-a pastrat echilibrul si profesionismul, aparand interesele diplomatice ale tarii.

Dar Serviciul de Informatii Externe si Teodor Melescanu?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Nu sunt de acord cu ideea unei incorecte pozitionari a Serviciului de Informatii Externe in recenta poveste a “loviturii de stat pentru propanganda externa”; intr-adevar, SIE nu e serviciu de PR, nu pentru asta sunt instruiti profesionistii de acolo. Atunci cand politicienii sunt dispusi sa faca “show” cu imaginea tarii lor, inventand “puciuri”, profesionistii din SIE nu se apuca sa curete mizeria electorala. Asta e tot treaba politicienilor. Problema e ca recenta abordare “Basescu-puci” ne-a impins pentru cativa ani, la nivel de imagine externa, la momentul istoric 1857, la Adunarile ad-hoc, cand Europa ne preda un tutorial al democratiei.

Daca nu ma insel, chiar Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului a lansat prin mai o linie speciala pentru cetatenii romani prinsi in conflictul din Siria. A fost eficienta?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Intentia noastra a fost sa suplimentam pentru cateva zile eforturile autoritatilor romane in Diaspora. Trebuie admis insa ca acestea si-au facut treaba, in special dupa preluarea mandatului de catre Titus Corlatean: au fost lansate servicii de alertare pentru zone periculoase, s-au luat masuri preventive. Pe de alta parte, initiativa noastra a fost foarte utila, pentru ca in Orientul Mijlociu – care e mereu in fierbere – cetatenii romani au multe probleme, in special cu documentele si birocratia diplomatica – si am incercat sa gasim solutii. Avem in acea zona, in Siria, Liban, Irak, Iran, Emiratele Arabe Unite o populatie romaneasca sensibila, formata adesea chiar din femei de cariera sau casatorite peste hotare, si trebuie sa ai capacitatea institutionala de a le oferi suport in orice moment. In plus, langa Siria se afla Israelul, un alt centru esential pentru diplomatia responsabila romaneasca, pentru ca acolo exista o comunitate extrem de mare de cetateni care au crescut in Romania si care nu au pierdut legatura cu tara.

Dar in Romania? Care e principala miza a momentului?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Incheierea razboiului politic prin alegeri corecte. In Romania a existat, timp de cativa ani, un regim cvasi-autoritar, in care puterile s-au concentrate disproportionat si abnorm in mainile lui Traian Basescu.

Nu asta cred si cei care au vorbit despre “puciul USL”…

Ovidiu Alexandru Raetchi: In toata aceasta perioada – si asta e un motiv puternic de revolta – n-am vazut “anxiosii democratiei” scotand macar o vorba la orice tip de abuz: voturi furate in Parlament, traseism jenant, stenograme lafaindu-se in presa, numiri discrete in justitie, anchete cu dedicatie, oameni jigniti cumplit (“tigan imputit”). Habar n-avea nimeni atunci cat de razboinic poate fi un judecator CSM sau ce volute gongorice poate posta pe Facebook un judecator CCR. Mircea Cartarescu dormea, pare-mi-se, scria opera pentru sertar. Atunci au rezistat numai societatea civila si mass-media.

Si cum a fost posibila schimbarea?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Explozia populara a schimbat lucrurile, iar eroarea de fond a lui Basescu a fost subestimarea USL: a crezut ca ii poate aduce la putere si ii poate ataca zilnic. Dar nu merge asa, sa-ti faultezi etern propriul executiv. Suspendarea a fost solutia corecta, care l-a redus pe Basescu la dimensiunile sale corecte – de personaj marginal si impopular. Din pacate, tot suspendarea a adus societatea intr-o faza cronica a conflictului – cu un nivel de ura si partizanat demn de anii ’90. Luna noiembrie va reprezenta apogeul acestui conflict.

Si dupa noiembrie?

Ovidiu Alexandru Raetchi: Situatia se va linisti. USL va avea o majoritate solida in Parlament, circa 65% din mandate. Traian Basescu va demisiona in a doua parte a lunii decembrie – nu poate fi atat de ridicol incat sa ramana presedinte peste un mustiuc de tara, peste o feliuta de Cotroceni. Si atunci lucrurile vor putea sa capete fond, substanta – in România, pentru ca acum totul e doar o caricatura politizata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>