Scrisoare deschisa in vederea infiintarii unei Comisii bilaterale care sa centralizeze si popularizeze contributia evreilor din Romania la fondarea statului Israel 1


In atentia Knesset-ului 

Stimati colegi,

 

Numele meu este Ovidiu Alexandru Raetchi si, din 9 decembrie 2012, detin mandatul de reprezentant parlamentar al cetatenilor romani cu resedinta in Orientul Mijlociu, inclusiv in Israel.

In baza acestui mandat parlamentar incerc, pe de o parte, sa apar interesele cetatenilor romani din Israel, iar pe de alta parte sa potentez relatiile istorice, culturale si spirituale dintre cele doua tari.

Un aspect important, in acest ultim sens, il constituie mostenirea comunitatii evreiesti din Romania premergatoare imigrarii (monumente, sinagogi, cimitire), cat si contributia istorica a evreilor romani la edificarea statului Israel si la aparitia si clarificarea miscarii sioniste. Ma gandesc aici, de pilda, la infiintarea comunitatii Rosh Pinna in 21 iulie 1882 de catre evreii din Moinesti. De asemenea, ma gandesc la importanta Congresului Sionist de la Focsani, ce a avut loc in zilele 30-31 decembrie 1881, atunci cand sub conducerea lui Samuel Pineles din Galati s-a discutat in premiera despre colonizare si s-a intonat, pentru prima data, imnul “HatiKva”. Nu in ultimul rand, ma gandesc la marea mostenire a poporului evreu din Romania, la cimitire pline de semnificatii aflate intr-o situatie dificila, la case memoriale in paragina sau la monumente uitate.

Va rog, domnilor parlamentari, sa incercam sa scoatem din uitare sau de sub praful ignorantei aceste valori, acceptand in acest sens infiintarea, la nivel parlamentar, a unui grup comun de lucru Israel-Romania.

Din punctul meu de vedere, din acest grup de lucru care ar urma sa lucreze in cursul anului 2013 ar trebui sa faca parte cate 5 parlamentari din fiecare for legislativ national, care sa aiba totodata posibilitatea de a invita, dupa necesitate, istorici, scriitori sau teologi in echipa de lucru.

Va multumesc pentru cooperare.

Cu deosebita consideratie,

Ovidiu Alexandru Raetchi

Deputat Parlamentul Romaniei

Colegiul 4 Diaspora

Vot


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

One thought on “Scrisoare deschisa in vederea infiintarii unei Comisii bilaterale care sa centralizeze si popularizeze contributia evreilor din Romania la fondarea statului Israel

  • barbu

    De 60 de ani organizatiile evreilor israelieni originali din romania, scriitorii de limba,presa in limba Romana din Israel,diversele organizatii ale evreilor veniti din romania,oamenii politici de origine romana,au promovat si au popularizat contributia pozitiva a evreilor din romania nu numai la INFIINTAREA STATULUI ISRAEL, ci PE TOT PARCURSUL EXISTENTEI LUI PANA AZI.
    In cele mai divese forme.asa ca domnule deputat o comisie care sa faca o treaba deja facuta, este ceva in stil parlamentar romanesc se pare….pe aici prin Israel nu se practica.

    Ovidiu Raetchi: Argumentul dvs. este de tipul: “mai binele este dusmanul binelui”. Eu ma gandeam ca o contributie parlamentara la munca organizatiilor civice nu poate aduce decat un plus, generand de exemplu legi sau alocatii bugetare. Dvs. pareti sa spuneti: este exclus sa puteti face orice in plus, mai bine nu faceti nimic.