Anti-Basescu sau anti-PSD? Ce “anti” castiga prezidentialele

Ce soarta trista are, totusi, Traian Basescu: in ultimele sale luni de mandat va fi tinut in viata, electoraliceste, de adversarii din PSD. Care-l vor afisa entuziast pe toate monitoarele (precum pe Emanuel Goldstein, Inamicul Numarul Unu al Partidului in “Cele doua minute de ura” din 1984) explicand cat e el de puternic si cum se tine toata ziua numai de rautati. Si, fireste, nu va fi vorba doar de Basescu-omul – care totusi iese din scena, nu candideaza si este cumva un adversar ilogic – ci de Basescu-spiritul, care s-a strecurat durabil in osatura institutiilor precum altadata perfidul trotkism ori deviationism de dreapta. “Eu lupt pana la capat pentru izgonirea basismului”, va spune, in esenta, campania electorala a prezidentiabilului PSD. “Iar spiritul basist s-a pogorat, din pacate, si asupra lui Crin Antonescu”.

“PSD-ul lui Ponta seamana tot mai mult cu partidul lui Adrian Nastase si Ion Iliescu”, va zice, pe de alta parte, Antonescu. “Impotriva acestui partid vorace, dominat de baroni, lupt eu”.

Inutil sa mai adaugam ca, in aceasta ecuatie, tot ce e tert va fi irelevant: Blaga, Predoiu, Udrea, MRU, Basescu insusi – cu-a lui trei coroane, puse una peste alta – nu vor conta decat in masura in care vor ajuta un candidat sau vor fi tinta de propaganda pentru celalalt. Scena politica se clarifica definitiv in aceste zile si face loc dihotomiei esentiale a urmatorilor ani.

Care “anti” va fi mai puternic si mai eficient in cadrul acestei dihotomii? Aparent, “anti-basismul” pare cartea castigatoare, pentru ca a acumulat in perioada 2010-2012 o masa critica uriasa. “Anti-basismul” a obtinut 70% in alegerile parlamentare si cateva milioane bune de voturi la referendumul pentru demitere.

Marea problema e insa tendinta, “trendul” (“the trend is your friend”). Iar tendinta pietei electorale este de mult schimbata: Basescu a devenit, pe zi ce trece, mai putin relevant. Nu mai e un obiect masiv de ura – sa zicem ca a devenit doar antipatic cu masura, iritant. Pe de alta parte, “anti-pesedismul” a renascut peste noapte, a luat contur viu si sanatos in momente precum “martea neagra”, “Bunea Stancu injura ziaristi”, “Nicusor Constantinescu tine piept cu darzenie procurorilor” s.a. Si, in conditiile in care PSD se va gasi practic singur la guvernare – nestingherit de sateliti – astfel de scene se vor multiplica dramatic. Fapt care va activa cea mai puternica forta electorala din Romania ultimului deceniu: votul negativ la adresa PSD.

O masa importanta de intelectuali si tineri – intrati in rezistenta tacuta din cauza esecului basist, care a relegitimat PSD – vor reveni pe scena publica cu entuziasmul din 1996. Si cu asta e greu sa lupti.

Intrebati-l pe Ianukovici.

Pe-surse-rsz1Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)