Bodu are dreptate: Blanculescu ar trebui demis

Ionel Blanculescu a facut azi o serie de declaratii care, avand in vedere calitatea de consilier al premierului, arunca asupra Romaniei o umbra vag bananiera.“Scutul antiracheta de la Deveselu si, acum, escaladarea inarmarii tarii noastre, prin prezenta manevra americana, nu fac altceva decat sa contribuie la desavarsirea calitatii de tinta perfecta pentru Romania, nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat, de pe nicio harta militară. Am constatat ca un sentiment de fericire a cuprins patria, la anuntul acestei vesti, de parca SUA ar fi anuntat ca in Romania vor fi desfasurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de munca si prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred ca ar trebui sa fim mai responsabili, chiar daca acceptam aceasta noua desfasurare de forte militare, macar sa o facem in liniste si cu regretul aferent escaladarii cursei inarmarii in zona si nu a celei economice, datatoare de nivel de trai sporit”, a spus Blanculescu.

Unde e problema? Pentru a obtine cele doua elemente de securitate care il agita azi pe domnul Blanculescu au muncit – uneori ani de zile – institutii cheie si mii de profesionisti ai elitelor diplomatice, militare si de intelligence romanesti. Au fost obiective strategice pentru care noi ne-am luptat, incercand sa ne convingem aliatii – nu care ne-au fost cumva impuse din varful tancului sovietic. In ultimele saptamani, de exemplu, efortul diplomatiei noastre de a face din Romania un obiectiv de interes relativ egal cu Polonia si tarile baltice din perspectiva securitatii a fost unul major – desi putin cunoscut. Sa vii astazi, din pozitia de consilier al premierului, cu o astfel de dubitatie hamletiana, e semn macar de neseriozitate – daca nu chiar de tacaneala institutionala care pune Romania intr-o ipostaza ridicola.

demisie

Sentimentul elvetian al fiintei – neutru, blajin, impartial ca tot romanul – dupa care consilierul Ionel Blanculescu tanjeste astazi e un caraghioslac la un pas de hotarele Rusiei. Aici securitatea nu se asigura – sa ne uitam in istorie – practicand un soi de pacifism tibetan, duios, ca apa sfintita, cu pupici pentru toata lumea (astfel de state, lipsite de garantii de securitate, dau repede piept cu un ultimatum din nord), ci asumandu-ti statutul “de tinta” in cadrul unei “tinte” mari, solide si responsabile cum este NATO.

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)