Cazul Duicu. Sau despre cum va pierde PSD alegerile prezidentiale si cum le va castiga Antonescu

Pentru ca pariul romanesc unanim acceptat implica “berea”, am de oferit, teoretic, valuri de bere dupa alegerile prezidentiale celor convinsi ca Antonescu “n-are nicio sansa”. Aceasta convingere are deja trei grade de intensitate – si tinde chiar sa-l inventeze pe-al patrulea: de la “n-are nicio sansa in turul II” la “n-are nicio sansa in turul I”, culminand, mai nou, cu “n-are nicio sansa sa candideze” – si pregatindu-se probabil sa sfarseasca glorios in “e prea batran sa mai supravietuiasca pana atunci”.

romania-flag

Entuziasmul esecului lui Antonescu (“e mort, e istorie!”) e masiv, contagios si convins de dreptatea sa intocmai ca un plutonier de Militie. Si argumente se pot gasi cu duiumul. Ceea ce mai toti refuza insa sa vada este uriasa forta a PSD de a se autodistruge politic prin baronizare accelerata, scapata de sub control. Eliminarea PNL din structurile administratiei a fost, din acest punct de vedere, o catastrofa, oferindu-le baronilor – in sfarsit! – accesul la intreaga prajitura a puterii (satelitii “social-liberali” ai PSD, dupa cum s-a vazut recent, nu prea negociaza pentru oamenii lor, ei “sustin un tehnocrat” la solicitarea premierului).

Iar prajitura puterii a fost atat de asteptata, atat de poftita in fantezii fierbinti, incat dezlantuirea va fi perfecta; niciun argument etic sau electoral nu-i va linisti pe baroni. Acest proces va readuce rapid pe scena publica un grup amortit, dar numeros, influent si dinamic: publicul anti-PSD. Nenumaratele greseli ale lui Traian Basescu, esecul sau moral in fond (Basescu a fost, de fapt, un proiect etic anti-PSD care a esuat in nepotism si mitocanie cu “tiganci imputite” ori “mamicute si bebelusi”) au demobilizat puternic acest grup – dar nu l-au anihilat. El incepe sa recapete culoare in obraji. Cazul de la Prahova, cel de la Arges, cel de la Constanta au pus in miscare sangele rezistentei la rosu. Cazul Duicu mai face un pas inainte – toate ziarele vorbeau ieri despre reteaua prin care baronul PSD controla un intreg judet.

Este, in fond, o cursa contra cronometru: cat de mult vor dezumfla baronii planturosi de prin judete gogoasa electorala profesionista a lui Ponta pana la alegerile prezidentiale? Pariul meu, cu cota inca foarte mare, a fost ca o vor face suficient – astfel incat Crin Antonescu sa fie legic viitorul presedinte al Romaniei.

Cazul jenant al lui Duicu, cu toate increngaturile sale de Tipatescu si Trahanache, e un semnal decisiv in acest sens.

 

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)