De ce e imorala ideologic ruperea USL

Sub raport ideologic, USL a fost o solutie de centru perfect echilibrata chiar si la nivel de proportii: socialistii primeau 50%, iar liberalii si conservatorii, prin insumare, alte 50%. O alianta de centru-dreapta (PNL-PC) se intalnea, asadar, cu una de centru-stanga (PSD-UNPR) taman in mijlocul spectrului politic.

Pentru aceasta solutie s-a votat masiv in ultimii ani, in orice tip de scrutin – chiar si in cel pentru demiterea presedintelui. Dupa ani buni in care “dreapta” lui Basescu se manifestase imprevizibil si radical (“nu suntem in criza” apoi, din senin: “maine taiem pensiile si salariile”) electoratul a simtit nevoia unui echilibru ideologic care sa garanteze o minima stabilitate si care sa blocheze deciziile brutale de peste noapte. Pentru prima data in istoria trista a algoritmului politic la romani, proportia matematica era una utila, dezirabila social.

Iata de ce ar fi inexplicabil sa avem acum – cumva tot din senin – un guvern perfect stangist (usedist) in locul unuia in care stanga si dreapta erau proportionate echilibrat (auto-reevaluarea PC din ultimele luni, cand stanga a luat fata politicilor conservatoare, dovedindu-se esentiala in acest sens). In 2014, de altfel, dezechilibrul s-a simtit mai accentuat la nivel de politici economice si proiecte guvernamentale (vezi sprijinul de stat pentru credite).

E parca prea mult rosu. Si nu cred ca romanii, dupa atata amar de portocaliu, sunt pregatiti, din nou, pentru o singura culoare.

Pe-surse-rsz1

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)