Idei in contextul agitatiunii din jurul extremistilor maghiari

Cateva idei in contextul agitatiunii din jurul extremistilor maghiari care saluta fascist prin Ardeal in aceste zile:

1. Pe numele lui Vona Gabor exista mai multe sesizari penale inca din vara lui 2013. Una dintre ele, depusa de Bogdan Diaconu, tintea direct activitatea lui Vona. A doua, initiata de mine, viza autoritatile din Harghita, care au platit din bani publici (37.500 lei) tabara de vara a unei organizatii fasciste: acolo a vorbit Gabor despre “asumarea unui conflict” pentru autonomia Tinutului Secuiesc.
2. Cereri publice privind declararea lui Vona ca indezirabil au fost facute inca din august 2013, imediat dupa declaratia acestuia privind conflictul de dragul maghiarilor de pretutindeni. La acel moment autoritatile romane s-au incurcat in rafinari juridice: persona non-grata nu se poate, indezirabil e complicat s.a.
3. UDMR a sprijinit activitatea lui Gabor si a personajelor de gen prin finantari consistente de la bugetele locale. Activitatile indezirabililor de azi au fost platite de contribuabilii romani.
4. Inlocuirea PNL cu UDMR la guvernare in contextul separatist zonal de dragul unor ifose politice perfect irelevante (vicepremier sau ba) e un examen de inteligenta ratat pentru clasa politica romaneasca.
5. Asa cum criza de astazi putea fi evitata inca din urma cu un an, la fel pot fi evitate inflamari in Basarabia sau Valea Timocului daca autoritatile din Romania vor trata mai serios semnalele care vin de la comunitatile locale prin intermediul Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni.

923490_268579339971215_667203319_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)