Intrevedere cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Iordania

Comunitatea romanilor din Iordania numara, oficial, peste 3500 de cetateni. In unele estimari se vorbeste de peste 10.000 – poate si mai multi. Oricum ar fi, vorbim despre o comunitate extrem de influenta avand in vedere numarul mare de iordanieni cu studii in Romania, cu cetatenie romana, care fac parte din clasa politica sau elita de business: exista parlamentari sau ministri iordanieni formati la Craiova si Iasi – iar in urma cu cativa ani 12% din legislativul iordanian era compus din vorbitori de romana . E mult pentru o tara care constituie un exemplu de responsabilitate si stabilitate in Orientul Mijlociu – iar comunitatea romaneasca din Israel si Iordania poate reprezenta un actor activ chiar si in procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Am discutat toate aceste lucruri, astazi, la Clubul Ion Ratiu, cu unii din liderii comunitatii romanilor din Iordania – doamna Geanina Ivanov Abul Haija si sotul ei, Ziad – cazand de acord asupra necesitatii unei deplasari in Iordania pana in luna septembrie: o comunitate importanta, puternica, vie asteapta, pe buna dreptate, suport moral si sprijin concret din partea statului roman.

10259838_293694277459721_2314002630872487105_n 10390340_293694227459726_8638109127601949341_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)