La moartea USL. De ce castiga Crin pe termen lung, de ce pierde Basescu

USL s-a nascut (ca proiect ferm, nu doar ca idee platonica) in ziua in care Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul Camerei Deputatilor – taman cand ultra-epuizatul Emil Boc se pregatea sa-si inceapa unul din discursurile pe care nu le mai putea asculta nimeni.

USL a transat in fapt lupta politica in ziua in care Traian Basescu, din senin si fara sens, probabil matrafoxat ontologic, s-a apucat sa se arate mascul feroce in raport cu Raed Arafat.

USL a murit in ziua in care avionul lui Iovan a cazut in munti – si niciun destept din nenumaratele noastre sisteme de urgenta, siguranta si ascultare n-a fost in stare sa dea de el la timp.

Extrem de sensibil la marile emotii sociale – si cumva dependent de ele – USL se stinge, ca orice constructie de gen, din lacomie si din orgoliul fara margini al celor cu burta politica prea-plina. Lasandu-ne, cumva, in fata unor evolutii legice:

a. Pe termen scurt, stanga este marele castigator al acestei morti premature. Vom avea o majoritate parlamentara rosie – cu efectele uzuale ale oricarei guvernari monocolore a socialistilor romani: baroni prea-gonflati, zile de marti in nuante mai negre s.a. PSD va incerca sa-si inghita toti satelitii serviabili, simplificand scena politica.

b. Pe termen lung, Crin Antonescu castiga la pas. Cu exceptia personalizata a lui Ion Iliescu, alegerile prezidentiale se decid in Romania pe vot si mobilizare negativa, iar potentialul de mobilizare negativa de care dispune Crin este mai ridicat decat cel al lui Emil Constantinesu in 1996 sau Traian Basescu in 2009. Cei care se uita numai la votul pozitiv pentru Antonescu – oricum extrem de ridicat – uita ca toata nemultumirea sociala (mare, asa cum s-a vazut in cazul protestelor Rosia Montana) se va indrepta impotriva candidatului Puterii rosii si va dubla scorul lui Crin Antonescu.

c. Votul negativ romanesc bate – la mustata, dar bate – valul mediatic pozitiv. Asa cum a facut-o si in 2009. Si Crin Antonescu a invatat aceasta lectie.

d. Traian Basescu e marele invins al ruperii USL. Trecerea lui Antonescu in fruntea Opozitiei de dreapta – realitate care nu poate fi ocolita, chiar daca place sau nu – il face pe Basescu irelevant. Motiv pentru care, foarte probabil, el va incerca sa reuneasca toate grupurile basiste si post-basiste (inclusiv PDL) pentru a da o ultima batalie – vitala pentru destinul sau dupa Cotroceni. Insa e greu pe doua fronturi – prietena Merkel ar putea sa-i confirme asta.

usl

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)