Legatura nestiuta dintre Joe Biden si Rares Bogdan

In zilele cand Joe Biden era la Bucuresti si gazdele politice se dadeau de ceasul mortii ca sa-si probeze atlantismul si vocatia democratica – in maniera in care Dem Radulescu si Jean Constantin mimau cinstea in B.D. in actiune – presa din Romania mai consemna doi pasi inapoi spre anii 90.“Da, da, sigur, sigur”, ziceau politicienii romani cand Biden le vorbea despre libertatea presei, uitand sa aminteasca ca astazi, din nou, jurnalistii care nu se limiteaza la o elogii simple, clare si explicite la adresa puterii socialiste incep sa intre pe listele negre ale televiziunilor. Nu mai e loc pentru nuante sau rezerve in comentarii, lupta e la baioneta si cine nu spune exact ceea ce trebuie – dispare. Pentru ca asa vor politicienii, nu coordonatorii editoriali.Pentru niste formule tari, dar perfect acoperite (“misoginism atroce”) la adresa unui premier care vorbeste – dupa pofta si neamendat – despre parasutele lui Basescu, gazetarul Rares Bogdan e amendat cu 6000 lei – asta dupa ce Monica Gubernat, cea care a propus amenda, solicitase simbolic o penalitate de 6.666 de lei, considerand probabil ca o critica la adresa liderilor PSD constituie o manifestare diavoleasca.

Ne indreptam intr-o directie gresita – si o facem cu pasi grabiti. Am mai fost acolo in glorioasele vremuri cand Cronica Romana fixa un etalon de jurnalism constructiv, respectuos, dupa care CNA-ul de azi s-ar da in vant. Am fost acolo si cand gasca portocalie a lui Blejnar sugruma Realitatea TV ca sa-i oblige pe Adi Ursu si Oana Stancu sa taca. Am fost acolo in nenumaratele tentativele de intimidare a Antenei 3. Sunt fundaturi morale care vulnerabilizeaza Romania indiferent de tabara celor care “asupresc” sau “sunt asupriti”. Presiunea politica asupra media e nociva chiar daca victima este Realitatea TV, B1, Antena 3 sau Romania TV.

Cu atat mai mult cu cat aceste manevre istete sunt transparente si au viata scurta. Crede cineva, de pilda, ca Ambasada SUA – organizatorul vizitei lui Biden – nu stie ce jurnalisti au “interdictie” la televiziune si cine a stabilit aceasta interdictie? Crede cineva ca simplul comportament compliant si prietenos – de Patraulea din B.D, chiar asa, ce avem noi aici – va fi suficient pentru a-l turmenta pe Biden?

Si, pe urma, crede cineva ca jurnalistii nu vad, nu inteleg si nu condamna ceea ce se intampla? Ca ei se bucura de linia pozitiv-responsabila pe care trebuie sa o urmeze? Ca ei nu inteleg legatura dintre mesajul lui Biden si ceea ce pateste astazi Rares Bogdan? Ca nu se acumuleaza tensiune si frustrare? Si ca aceasta tensiune nu va exploda candva?

Nu asa – inchizitorial, amenintator, represiv – trebuia sa arate “Dreptatea pana la capat”.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)