Legile lui Tepes – aplicate de Garcea. De ce e gresit principiul “amenzilor sadice” in trafic

Avem, fara indoiala, o droaie de soferi cumpliti: mitocani, prosti, iresponsabili. Si totusi solutia pedepselor umflate absurd ar fi falsa si nu ar da niciun rezultat. Motivul e simplu si nu cred ca l-am vazut invocat vreodata in aceste zile: nu poti incredita politistilor de la Rutiera – asa cum sunt ei azi – o putere prea mare. Nu o merita si nu vor sti sa o gestioneze.

Nivelul de civilizatie si cinste al baietilor cu radare a crescut, foarte probabil, in cateva mari orase. In Bucuresti, de exemplu, mi s-au dat amenzi seci, profesioniste, fara tentativele de negociere de altadata. Dar la nivelul tarii nu e nici pe departe asa. Mi-a fost aproape simpatic un politist de pe podul de la iesirea din Constanta, care a ramas cu gura cascata – uluit, vexat, scandalizat – cand, dupa ce-si etalase toate tehnicile de sugerat spaga (“E foarte grav!”; “Masina se blocheaza si se confisca placutele de inmatriculare!”; “Situatia e complicata… Ce ar trebui eu sa fac?”) i-am zis ca ar trebui sa aplice legea (suna stupid, stiu, dar e mai sigur sa vorbesti ca-n filmele lui Sergiu Nicolaescu decat sa-ti reiasa nu stiu ce dare de mita).

Cand a auzit asa gogomanie (sa aplice legea!) domnul politist de pe pod, care conta probabil pe un 50-100 de lei lejeri, de week-end, pentru care m-ar fi iertat de 900 (alegere rationala, nu?) s-a inrosit vijelios, a prins a-si tremura gusa, indignat si incordat, si a inceput sa urle cu-avant: “Sa aplic legea? Sa aplic legea? Bine! Scoateti placutele de inmatriculare! Jos imediat! Acum!”

Ca el veti gasi o droaie insirati pe drumurile mai obscure din tara. Mitocani (nu se prezinta, se limiteaza la un “tu” suveran) si meschini – tratand oamenii decenti si curati cu agresivitate si tehnici ridicole de intimidare.

Nu le poti incredinta unor astfel de oameni puteri disproportionate fata de cetateni. Le vor folosi in primul rand in folosul lor, spaga crescandu-le in raport cu amenda aberanta de care “te iarta”. Si le vor indrepta impotriva celor pe care ii simt vulnerabili – cei cinstiti, care se pierd cand gresesc – nu impotriva bizonilor pe care pretinsa reforma ar trebui sa-i atinga.

Ideea unor sanctiuni dure in trafic ar avea sens, poate, cu un corp de politisti rutieri plasati deasupra oricaror suspiciuni. Nu avem insa – dispersat omogen la nivel national – un astfel de corp. Prea multi Garcea ar trebui sa aplice cruntele pedepse ale lui Tepes.

Iata de ce Ponta greseste cand cere “o legislatie mult mai dura” – ca si cum legislatia se auto-aplica, nefiind filtrata de oameni sub vremi. Si iata de ce noul Cod Rutier, garnisit cu tot soiul de torturi si amenzi sadice, va fi inca un esec. Nu pentru ca principiul “legii dure” ar fi in sine gresit (desi are si severitatea o limita a decentei), ci pentru ca, vorba lordului Acton, cu cat e puterea mai mare, cu atat ea corupe mai mult.

vlad-tepes-erou-vampir1

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)