Mizeria morala de dupa USL

Nu-i foarte relevant cine a vrut cu-adevarat sa rupa USL – e nevoie totusi de-un IQ usor peste 70 ca sa pricepi corect lucrurile. Delfinii sau elefantii, de pilda, care sunt capabili de cateva rationamente succesive, au inteles cine a cantat fals in aria “Nici noi nu vrem ruperea USL” – si ar vota in consecinta la toamna.

Relevanta e doar mizeria morala care ramane in urma incapacitatii de a respecta o promisiune banala: cutare premier, cutare presedinte. Atata tot: doua nume, doua mize – pe care totusi n-au fost in stare sa le mentina.

Mafiotii au, cumva, un cod al onoarei: cuvantul dat, pecetluit eventual de-un scuipat in palma, are greutatea lui. Pentru politicienii romani zeci de protocoale, acte inscrise la tribunal, mitinguri si bezele TV intinse pe ani de zile n-au avut valoarea unei promisiuni verbale a vreunui interlop sicilian. Prin asta, orice urma de civilizatie, decenta sau gratie e izgonita pe termen nedefinit de pe scena noastra publica.

Ramane in voga doar o istetime de valutist – pe care valutistii isteti o confunda cu “strategia politica”.

1483288_238807959615020_432200343_n

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)