Obiecte cu simbolistica legionara

Daca n-ar exista pericolul unor explozii bruste de extremism si daca nu s-ar deda uneori, din bravada, la gesturi sinistre (cum ar fi poza in camasa verde si salut fascist in fata institutului Wiesel, care se ocupa totusi de memoria unor oameni asasinati de Garda) legionarii nostri de azi ar fi mai degraba demni de Caragiale. Cumva, ei practica un legionarism de agrement, de vacanta, de mica intelegere (atunci cand, prin absurd, nu lucreaza pentru structurile de informatii). Sa vedem:

1. Avem un Sef al Miscarii Legionare. Dar Miscarea Legionara e un ONG. Iar ONG-ul nu a fost infiintat. Marsaluim, batem din bocanci, salutam nazist, depunem coroane in uniforma, luptam cu hidra bolsevica – dar cand vine Politia e doar un hobby.
2. Se ia o foaie, putin lipici, o bucata de lemn si, conspirativ, la adapostul intunericului, iti poti face propria piata legionara: Gheorghe Cantacuzino Graniceru. Problema e ca, la prima ploaie, hartiuta ilegalista se mototoleste (e exclus ca primaria sa fi dat autorizatie pentru un astfel de nume de piata, ar fi o catastrofa penala).
3. Cu putin curaj, poti inaugura, fara autorizatie, ce monument iti trece prin cap – inclusiv o sigla a Miscarii Legionare.
4. Pentru a sta in Caragiale pana la capat, cazul este preluat – pentru investigatii istorice si imagologice – de Politia Comunitara Sector 5, sub erudita indrumare a primarului Marian Vanghelie. Cercetarile continua…

1001558_267611430068006_837973031_n 1508066_267611290068020_1434908663_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)