PDL si fetele

La o privire superficiala, PDL se mai poate salva numai prin femei. Toate resursele castigatoare sunt concentrate, altfel, in noul partid prezidential, PMP, care are mai multa expunere media, mai multa prospetime imagologica, senzatia unui nou inceput etc. In PDL, pe masura ce exodul spre PMP va continua, nu vor ramane decat oamenii pe care un pariu de orgoliu elementar ii face aparent incompatibili cu transferul de supravietuire. Iar acestia sunt de doua soiuri: “veteranii” de tipul Blaga, care au ceva de dovedit lui Basescu si “doamnele” care – repet, la o privire superficiala – par a avea ceva de impartit cu “Doamna”.

Coincidenta sau nu, numele mai grele ramase in PDL dupa primele doua rituri de trecere peempiste sunt feminine: Andreea Paul, Raluca Turcan, Roberta Anastase, Sulfina Barbu sau Monica Macovei (care, sigur, poate fi incadrata cu egala indreptatire si la “veterani”). E prea mult, procentual vorbind, ca sa nu banuiesti cumva ca leadershipul Elenei Udrea in PMP are ceva neplacut si descurajant pentru atatea nume cu potential politic. Ca e ceva de demonstrat intre cele doua tabere pe care le serbam de 8 martie.

Paradoxal, de-aici ar putea sa se nasca sansa PDL la supravietuire: “veteranii” nu mai au nimic de oferit, fac parte dintr-o generatie care si-a epuizat relevanta politica. Demnitatea lui Blaga e admirabila – dar e la fel de eficienta ca sarjele cavaleriei poloneze in fata blindatelor germane. Oferta feminina – poate feminista – a “diviziei de doamne” din PDL e insa proaspata, neincercata cu adevarat politic. PDL e singurul partid din Romania in care femeile – pe masura estomparii lui Blaga – sunt pe cale sa ia cu adevarat puterea.

E un experiment politic necesar.

Pe-surse-rsz1

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)