Raspunsul la criza din Crimeea: 2% din PIB pentru aparare

Am putea presupune parodic ca Rusia lucreaza – folosind vechea sintagma stalinista – pentru “complexul militaro-industrial” capitalist. Si asta pentru ca rezultatul imediat al optiunilor sale diplomatice si militare recente va fi cresterea masiva a bugetelor de aparare in Europa. Nici macar nu vom astepta anul 2015 – vom vedea rectificari bugetare sprintare chiar peste vara.

Asta in conditiile in care, in ultimii ani, optiunea europeana uzuala pentru a compensa efectele sociale ale crizei era taierea bugetelor militare, care coborau accelerat spre 1% din PIB sau chiar sub acest prag. Ori, sa ne aducem aminte, pragul recomandat de Alianta Nord-Atlantica pentru cheltuieli militare – prag asumat formal de membri – este de 2% din PIB.

Ceea ce nu a reusit NATO prin propriile mecanisme de negociere sa sugereze in ultimele decenii unor tari mai visatoare si hippie, convinse ca suntem in post-istorie, a rezolvat Rusia in numai cateva zile: miliarde de euro vor fi reorientate urgent catre sectorul militar. Ar fi fost mai logic, sigur, ca aceste investitii sa fie facute la timp si conform propriilor angajamente – dar si acum efectul va fi consistent. In domeniul armatelor moderne – unde tehnologia costisitoare face diferenta mai mult decat in 1945 si unde capacitatea economiilor de a sustine cheltuieli militare majore este la fel de importanta ca si in Razboiul Rece – efectul cumulat al cresterii cheltuielilor de aparare pentru un grup compact de state NATO va fi convingator si relevant strategic.

E un prim raspuns legic, corect si eficient dupa criza din Crimeea.

Romanian_Army_by_tratat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)