USD si criza dreptei

Formarea astazi a unui mare bloc stangist este o veste proasta pentru dreapta din Romania – suprinsa intr-un moment de agitatiune buimaca. In acest moment, raportul dintre stanga si dreapta este mai dezechilibrat ca oricand: stanga este unita, dodoloata, puternica si sta in capul mesei institutionale; dreapta este rupta in bucati mici, slabe si cu acces redus la putere.

PNL, teoretic cel mai consistent partid al dreptei, vine dupa o perioada ideologica confuza, in care “social-liberalii” din Guvern (vezi Chitoiu) au zambit larg masurilor stangiste si in care lupta cu Basescu, promotorul proclamat al dreptei dure, l-a impins implicit pe Antonescu spre un centru mlastinos. Liberalii, asadar, desi cu resursa imagologica mai proaspata, mai vie, au o problema de relegitimare ideologica pe un culoar lasat uneori de izbeliste in ultimii ani.

Cealalta dreapta – dreapta lui Basescu – este in fapt o dreptuta, un arhipelag (Gulag!) de formatiuni cu istericale si demnitati de CDR, care au fost surprinse de formarea USD tocmai in momentul in care paruiala intra intr-o faza mai vesela, mai entuziasta. PNTCD, un partid cu potential conservator serios, are posibilitati electorale inca neclare, puse oricum in umbra de problema unui lider nevricos; cat despre PC – conservatorii formali – acolo cei doi-trei oameni de dreapta formeaza o minoritate atat de stravezie, incat poate ar trebui protejata prin lege…

Intr-un astfel de peisaj pestrit e limpede ca formarea USD vine ca o lovitura decisiva, care ar trebui sa genereze mutari ideologice legice, necesare. Un astfel de pas legic ar fi renasterea relevantei clivajului stanga-dreapta, anulat in ultimii ani de clivajul “dictatura basista” vs. “parlamentari in puscarii”. Pentru ca acest lucru sa se intample ar fi necesar insa ca grupurile basiste si post-basiste sa-si asume conditia limitata si sa vina la masa de negocieri a fratelui mai mare – adica PNL. Daca aceste grupuri nu inteleg ca “Basescu singur” nu mai e suficient, daca nu lasa la o parte entuziasmul generalizat de a da cate un candidat la presedintie, atunci PNL le va intoarce – la fel de legic – spatele, ramanand cumva in siajul USL.

Rosh Pina (ultimul)

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)