Zegrean, Farfuridi si baronul de Munchhausen

“Sper ca vorbim intre oameni civilizati si oameni cu mintea la purtator”, a spus Augustin Zegrean ieri, dupa ce CCR a decis ca o sumedenie de modificari ale Constitutiei ar fi neconstitutionale. Altfel spus: daca parlamentarii insista sa schimbe Constitutia in voia lor, sunt niste brute stupide.

Mai jos de-atat Parlamentul Romaniei nu va putea ajunge vreodata. Teoretic depozitar al suveranitatii, sursa a marilor decizii nationale, in drept a schimba Constitutia si a desena scheletul logic al statului roman, Parlamentul e avertizat de Zegrean – cu eleganta rezonabila a celui puternic – sa-si bage mintile-n cap in materie de design constitutional, ca altfel schimbam foaia.

Fiti oameni “civilizati”, ne invata Zegrean, intocmai cum Farfuridi isi dascalea colegii “sa fie moderati… adica nu exageratiuni!” Pentru ca – nu-i asa – daca Parlamentul va avea pretentia absurda de a reforma cumva Constitutia, daca nu vom avea mintile la purtator, vor reveni cumva in vechiul scenariu al loviturii de stat si atunci “Europa sa fie cu ochii atintiti asupra noastra, daca ma pot pronunta astfel, care lovesc societatea, adica fiindca din cauza zguduirilor… si… idei subversive”.

Schopenhauer obisnuia sa citeze frecvent o povestioara a baronului de Munchhausen; cazut in apa, acesta sustinea ca s-a salvat de la inec tragandu-se singur de par, din lac. Cam asa isi imagineaza Augustin Zegrean o revizuire constitutionala “civilizata si cu mintile la purtator”: sa schimbam Constitutia, adica, insa respectand-o pe cea veche! Sa fie noua, desigur, dar sa nu contina nimic diferit! Sa se revizuiasca, primeste; dar sa nu se schimbe nimica. Ori sa nu se revizuiasca, primeste; dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo.

Ideea ca Parlamentul nu ar avea voie sa blocheze in noua Constitutie, de pilda, dreptul presedintelui de a refuza o nominalizare de premier e caraghioasa intr-o maniera aproape vulgara. Nici asta nu poate fi schimbat? E vorba, probabil, de vreun drept fundamental al omului: dreptul la exprimare, dreptul la libera circulatie, dreptul presedintelui de a numi premier…

CCR este un for extrem de important intr-un stat de drept – adeseori, in teorie, ultima reduta in fata erorilor si exceselor politice. Nu este insa nici Parlament, nici Supra-Parlament, nici creator de Constitutie, nici frana in calea evolutiilor constitutionale. Si e un moment bun ca Parlamentul – deloc “civilizat si cu mintea la purtator” – sa aminteasca asta celor de la CCR, incapatanandu-se “brutal si stupid” sa creada ca revizuirea inseamna, totusi, sa se schimbe ceva.

oviSursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)