Cazul Bodnariu. Parlamentul ar putea adopta o declaraţie pe tema protecţiei copiilor din străinătate

Plenul Parlamentului FOTO Radu EremiaPlenul Camerei Deputaţilor ar putea vota, miercuri, o declaraţie, prin care cer celorlalte state să informeze misiunile diplomatice ale României în legătură cu fiecare caz de preluare a copiilor din familie. Textul declaraţiei a fost agreat de Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor.
„Camera Deputaţilor adoptă prezenta declaraţie, prin care solicită autorităţilor competente ale altor state să respecte prerogativele statului român de a-şi proteja proprii cetăţeni aflaţi în străinătate şi de a informa în timp util misiunile diplomatice şi consulare ale României despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetăţeni români“, se arată în declaraţia agreată de Comisia de specialitate, obţinută de Mediafax. Potrivit documentului, autorităţile altor state trebuie să respecte Convenţia ONU privind drepturile copilului. Ultimul punct al declaraţiei prevede că Guvernului îi revine sarcina de a informa toate statele în care copiii români au fost preluaţi de serviciile de protecţie a copilului din familie despre adoptarea documentului în Parlament.
“De asemenea, Guvernul va asigura protecţia drepturilor cetăţenilor români minori din afara teritoriului României şi va sprijini diseminarea de informaţii către familiile de români cu privire la normele legale, cerinţele şi tradiţiile referitoare la drepturile copiilor din alte ţări, participând, totodată, la procedurile iniţiate de autorităţile străine în conformitate cu standardele juridice naţionale şi internaţionale”, mai prevede declaraţia, potrivit Mediafax.
Declaraţia de principiu a fost discutată marţi (02.02.2016) de Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Documentul agreat de Comisia de specialitate urmează să fie prezentat în conducerea Camerei Deputaţilor, care va stabili dacă va intra pe ordinea de zi a plenului.  Potrivit unui comunicat de presă emis joi de deputatul Ovidiu Raeţchi (PNL), membru al Comisiei, declaraţia ar putea fi votată miercuri în plen. Declaraţia a fost elaborată în urma vizitei unei delegaţii parlamentare în Norvegia pentru a cerceta cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost plasaţi în familii surogat. Din delegaţia care a mers în Norvegia în perioada 20-22 ianuarie au făcut parte şi membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care au venit cu iniţiativa declaraţiei.

Articolul a fost publicat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)