Cum castiga Antonescu din balciul Basescu-Ponta

Sigur ca retragerea lui Ponta in buncarul de sub Cancelaria Reich-ului e ridicola. Si, pe deasupra, stupefianta pentru un european care – cunoscand linia rigida de demarcatie dintre politic si militar – nu s-ar gandi sa conduca Guvernul dintr-o unitate militara nici macar in caz de razboi.

Sigur ca deriva cvasi-santajista a lui Basescu – inacceptabil de agresiv cu o femeie, cu o familie – e cu neputinta de inteles si te face sa te gandesti ca, la o adica, la nervi, omul, vadit instabil, ar putea ataca Blefuscu – uite asa, ca “il irita”.

Cu adevarat vesel e faptul ca in spatele comediei politice si umane oferite de cei doi sta un calcul gresit, care va actiona in favoarea lui Crin Antonescu. Basescu si Ponta, in coniventa tacita, se injura cu foc ca sa-si mobilizeze si radicalizeze electoratul in perspectiva ciclului electoral. Problema e ca, pierzandu-si cumva controlul, mergand prea departe, injurandu-se prost, gros, dizgratios, intrand probabil in panica din cauza dosarelor care incep sa prinda cheag, mobilizeaza si un al treilea public, altfel discret si retras, care nu se da in vant dupa spectacol politic vulgar si care are totusi pretentii institutionale de la oamenii de stat.

E publicul pe care Antonescu il viza in 2009 prin “revolutia bunului simt” – si pe care l-a abandonat partial din 2011, cand lupta cu Basescu l-a obligat sa fie colorat si sturlubatic. Desi, paradoxal, e vadit mai bun decat Ponta si Basescu la artificii de limbaj si coltosenii, Antonescu castiga acum mai mult stand pe margine, mormaind cenusiu si lansandu-i pe cei doi agitati din fruntea statului sa-i deseneze imaginea prezidentiala. De bine, de rau, in timp ce Ponta si Basescu isi inmultesc pascal dosarele – ca painile – presedintele PNL se strecoara gracil: n-are niciunul!

Lucru care, de buna seama, ii ofera o forma de liniste inaccesibila premierului si presedintelui. Care, in acest ritm de escaladare, vor ajunge prin septembrie sa se lupte ca pe maidan, cu invizoace, cornete si scuipaturi.

Cu cine va vota atunci un electorat epuizat de pamflet politic si de cel mai rostit cuvant romanesc – si anume “penal” – e usor de ghicit.

Sursa

1483288_238807959615020_432200343_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)