Platforma pentru Integritate: nu candidăm la primării fără consilieri locali curați!

Ca deputat de Diaspora n- fi putut fi corupt nici măcar dacă mi fi strigat disponibilitatea în piaţa publică: pur şi simplu nu era nimeni dispus corupă. Motivul? Nu există în spatele meu nicio organizaţie locală care împartă funcţii în administraţie, deci poziţii cheie pentru contracte cu statul. Organizaţiile locale din Diaspora nu pot truca licitaţii în Italia, Spania sau Dubai. Sediul politic principal al corupţiei româneşti este, cu alte cuvinte, organizaţia locală. Acesta organizaţie propune promoţiile de primari şi consilieri locali – cei care au acces cu adevărat la fonduri publice uşor de delapidat. Parlamentarii corupţi nu au putere decât dacă conduc un astfel de cuib de viespi de la firul ierbii – accesul direct al deputaţilor şi senatorilor la banii statului e minim.
Nu îmi daţi consilieri curaţi, nu candidez

Nicio reforma a clasei politice nu va avea succes, în aceste condiţii, dacă nu începe cu listele de consilieri locali. Iar alegerile din anul 2016 sunt o excelentă ocazie în acest sens. Încurajaţi de revendicările revoluţiei #Colectiv, politicienii luaţi în calcul de marile partide pentru posturile de primar au autoritatea de a impune – cu preţul propriei candidaturi – criterii de integritate pentru consilierii locali. Pe mâna aleşilor locali sunt lăsaţii banii de care depinde dezvoltarea judeţelor şi a sectoarelor, ei sunt implicaţi în contracte pe bani publici şi tot ei sunt responsabili de asigurarea serviciilor publice pentru cetăţeni. Infiltrarea unor oameni care nu trec testul unor criterii simple de integritate în aparatul conducerii locale este un uriaş compromis pentru politicienii care permit asta. Candidatul la alegerile locale poate însă traseze o linie clară dedemarcaţie între admis şi respins atunci când are în faţă lista de consilieri, aplicând criterii de integritate prin care dispară cei care au dosare penale, probleme de incompatibilitate, care au făcut afaceri cu statul sau au fost implicaţi în scandaluri de corupţie. Şi asta, repet, cu preţul propriei candidaturi: nu îmi daţi consilieri curaţi, nu candidez.

Articol publicat pe DCNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)