Zidul şi ciobanii. De ce se ascund parlamentarii după gardul sfidării?

În anii ’80, Nicolae Ceauşescu a confiscat un cartier întreg pentru liniştea lui şi a nomenclaturii sale: Uranus.

Ras de pe suprafaţa pământului – cu sutele sale de ani de istorie în spate – Uranus a fost înlocuit, pe Dealul Arsenalului, de două uriaşe spaţii virane (Parcul Izvor şi maidanul din jurul Casei Academiei), precum şi de cel mai mare perimetru de siguranţă din istoria unui Parlament.

Prin chiar esenţa sa, Parlamentul este un spaţiu public, civic, deschis. Istoria sa începe cu Areopagul din Atena, unde fiecare cetăţean avea acces la dezbateri.

Astăzi, chiar şi în condiţiile unei presiuni teroriste majore, niciun mare Parlament occidental (aşa cum se poate vedea în pozele de mai jos) nu este separat de alegători prin ziduri nord-coreene; în mod normal, cetăţenii îşi beau cafeaua şi îşi dau întâlnire pe scările camerelor superioare sau inferioare din Europa şi America.Capitoliul S.U.A, Washington

Foto: myenglishclub.com/ Capitoliul Statelor Unite, Washington

Parlamentul Italiei

Foto: Site-ul oficial al Parlamentului Italiei

Parlamentul Greciei

Foto: Ziare.com/ Parlamentul Greciei

 

România e altfel. În România există cel mai întins şi mai sinistru gard “parlamentar vs. cetăţeandin lume (cu excepţia, probabil, a unor state central-asiatice unde situaţia ar putea fi similară). Acest gard scoate din circuitul public firesc hectare întregi de spaţiu verde careodată abolită interdicţia ceauşistă – ar rezolva o mare parte din criză de aer curat din centrul oraşului.

Zidul Casei Poporului ascunde practic cetăţenilor un întreg Herăstrău. Or, aşa cum am arătat constant, dacă am deschide acest spaţiu şi l-am uni cu Parcul Izvor şi maidanul Casei Academiei, am obţine – împadurindu-le fără costuri majore – cea mai mare grădina centrală din această zona a Europei.

Motivul pentru care parlamentarii români nu vor deschidă zidul e frică. Mi-a spus-o, încă din vara, un parlamentar veteran: “Dacă nu era gardul, în 2011 ne omorau aia. Potoleştete!”.

Mai nou, după incidentul ciobanilor la Parlament, Adrian Năstase a întărit ideea: “Cred vizită” ciobanilor la Parlament va fi folosită argument de către parlamentari (Ovidiu Raetchi etc.) pentru a justifica dărâmarea zidurilor de la Palatul Parlamentului. Sau nu? aştept jurnaliştii acreditaţi acolo -l întrebe pe Raeţchi dacă îşi menţine propunerea sau era o propunere “la mişto“.

Spre deosebire de Adrian Năstase, eu cred , dimpotrivă, faptul ciobanii au reuşit sară zidul Parlamentului arată cât de stupid şi inutil este acesta. E mult, mult mai logic să păzeşti o clădire cu porţi normale de acces – cum se întâmplă în orice alt Parlament decent – decât supraveghezi cu trupe de jandarmi kilometri întregi de gard.

Concentrarea efortului pe un spaţiu de sute de ori mai mic îţi reduce major costurile şi îţi creşte eficienţa: de asta o fac şi americanii, şi britanicii, şi italienii, şi grecii – mă gândesc fiecare din ei are ceva de spus în materie democratică.

Gardul inutil şi sfidător al Parlamentului va cădea în următorii ani. Va fi străpuns cu zeci de porţi şi va fi deschis pentru public. E doar o problema de timp până când acest subiect va ajunge pe agenda prioritară a societăţii civile.

Şi atunci parlamentarii nu se vor mai putea ascunde.

Palatul Parlamentului

Foto: blog.alexgalmeanu.com/ Palatul Parlamentului (Bucuresti)

 

descărcare

Foto: revistablogurilor.ro/ Palatul Parlamentului Bucuresti

Articol publicat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)